Vízipipa

A vízipipa. Egyesekben egy idegen eszköz képe rajzolódik fel ennek a szónak a hallatán, mások számára pedig egy kellemes hobbyt vagy akár egy életformát jelent. Sok téves információ terjed az interneten. Többsége a bulvár média torzító hatásának köszönheti érdekességét. Azonban vannak nagyon jó kis leírások, bemutatók.

A vízipipa mint dohányzás egyik formája biztosan káros hatást fejt ki az emberi szervezetre. Számtalanszor kérdezik: Vízipipa káros-e? Persze, hiszen ez is dohányzás. Sosem állította senki, hogy egészséges. A kulcsszó azon van, hogy kevésbé káros mint a többi dohányzási forma. Tisztább füst jut a szervezetbe, aminek nagy része mellesleg pára, gőz csupán.

A vízipipa használata során az ember szép lassan megtölti a tartályt vízzel, felteszi a szenet izzani, megtömi a kerámiát dohánnyal. Ez egy lassú folyamat.  Nem a siető embereknek való. Ez egy szertartás, akár így is nevezhetnénk. Azok akik tradícionálisabban vízipipáznak teljesen más élményt kapnak, mint akik egy gyorsan, nemtörődöm módon megtömött kerámiát és gyors, öngyulladós szenet használva szívják a gyümölcsös ízesítésű füstöt.

Az is fontos szempont, hogy ki mit töm a vízipipa kerámiába. Sokan azt vallják, hogy a vizipipa egy drogfogyasztásra alkalmas eszköz. Igen, lehet úgynevezett füvet szívni. Azonban minden cigipapír vagy bármilyen vékony papír alkalmassá tehető. Azt, hogy ki szív illegális szereket belőle és ki normál, aromás dohányt egyéne válogatja. Minden társadalmi csoportban vannak kiugró személyek, akik lázadó magatartásukat így mutatják ki. Sokan divatból, menőzésből vízipipáznak. Azonban aki tradicionálisan használja, az kerüli és elítéli a drogok fogyasztását. (Alkoholba is lehet drogokat oldani, még sem ítélnek el mindenkit aki megiszik például egy sört.)